Witaj na www.PokeCraft.pl/forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Poradnik dla nowicjuszy wszystko w jednym! by Rolx
Autor Wiadomość
Rolx 
Zasłużony Gracz

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 1 Październik 2015   Poradnik dla nowicjuszy wszystko w jednym! by Rolx

Witam zanim rozpocznę chcę wam powiedzieć cały poradnik jest pisany od zera nie korzystałem z innych gotowych poradników dziękuję!

Podstawy:
Obecnie na start mamy 15 pokemonów: 5 ognistych, 5 wodnych oraz 5 trawiastych.
Ja osobiście na start polecam Charmandera, ale jeśli wolisz kogoś innego to weź tego pokemona które bardziej ci odpowiada.

Na start używaj pokeballi. Pamiętaj, że nie są one zbyt efektywne, więc postaraj się kupić greatballe. Przez całą twoją przygodę na serwerze nie będziesz kupował balli, dlatego powinieneś założyć działkę. Sprawdzisz to komendą /dzialka. Jeśli działka ze skrótem plt będzie wolna napisz /dzialka plt i już masz działkę. Jeśli zapomnisz nazwy swojej działki zawsze możesz ją zobaczyć komendą /dzialki. Wszystkie craftingi pokeballi oraz innych potrzebnych przedmiotów możesz znaleźć w tak zwanym "specjalnym craftingu" z którego skorzystać można klikając przycisk G.

Statystyki:

Statystyk jest kilka wyróżniamy:
- IVs
- EVs
Oraz statystyki pokemona takie jak Żywotność, Atak, Obrona, Specjalny Atak, Specjalna Obrona oraz Szybkość. Te 6 statystyk zdobywamy poprzez dwie inne statystyki przedstawione powyżej.

Co to jest EVs?:
Gdy złapiemy pokemona ma on 0 punktów EVs służą one do zdobywania punktów które później przekładają się na statystyki naszego pokemona. Punktów takich możemy zdobyć na naszym pokemonie maksymalnie 510. Na jedną statystykę powiedzmy że Żywotność przypada 255 punktów. Ja osobiście polecam zbierać jednak punkty do 252 dlaczego? Ponieważ 4 punkty to +1 do naszej statystyki w tym wypadku żywotności.

Co to jest IVs?:
Są to punkty podobne do EVs, ale ich jedyną różnicą jest to, że nie możemy ich w jakikolwiek sposób zmienić. Na każdą ze statystyk przypada określona liczba punktów od 0 do 31. 31 punktów to kompletne maksimum i można wtedy uznać swojego pokemona za nadzwyczajnego.

Natury:
Chyba każdy miał kiedyś z tym problem, dlatego teraz przedstawię wam co każda z nich dodaje naszemu pokemonowi. Zanim jednak popatrzycie na natury pamiętajcie, że natura zwiększa jedną statystykę o 10%, tym samym zmniejszając drugą również o 10%.
Pamiętajcie, że natura neutralna nie dodaje nic, oraz nie zabiera nic.

Hardy - neutralna
Lonely - + atak, - obrona
Brave - + atak, - szybkość
Adamant - + atak, - specjalny atak
Naughty - + atak, - specjalna obrona
Bold - + obrona, - atak
Docile - neutralna
Relaxed - + obrona, - szybkość
Impish - + obrona, - specjalny atak
Lax - + obrona, - specjalna obrona
Timid - + szybkość, - atak
Hasty - + szybkość, - obrona
Serious - neutralna
Jolly - + szybkość, - specjalny atak
Naive - + szybkość, - specjalna obrona
Modest - + specjalny atak, - atak
Mild - + specjalny atak, - obrona
Quiet - + specjalny atak, - szybkość
Bashful - neutralna
Rash - + specjalny atak, - specjalna obrona
Calm - + specjalna obrona, - atak
Gentle - + specjalna obrona, - obrona
Sassy - + specjalna obrona, - szybkość
Careful - + specjalna obrona, - specjalny atak
Quirky - neutralna

Na tym poradnik się kończy jesteś już gotowy by móc zacząć swoją przygodę ze światem pokemon. Pamiętaj, że wielu innych informacji takich jak, jaką naturkę albo jaki atak wybrać na pokemona nauczysz się z czasem. Spróbuj porównywać pokemony i dopasowywać do nich ataki oraz natury przez stronę: http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Main_Page na 100% przyda ci się nie jeden raz.

Mam nadzieję, że komuś przyda się ten poradnik. Pozdrawiam ciepło Rolx.

lubieflaki 
flaczek

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 1 Październik 2015   

hmm podsunołeś mi pomysł napisze poradnik z całej gry :D

Odpowiedz do tematu