Witaj na www.PokeCraft.pl/forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: cichy
30 Kwiecień 2016
Jak nagrywać lepsze filmy?
Autor Wiadomość
cichy 

Wysłany: 30 Kwiecień 2016   Jak nagrywać lepsze filmy?

Hej, hej, hej.

Wielu z Was probuje nagrywac filmy na youtube. Niewazne, czy to gameplaye, reklamy, audiologi czy inne produkcje, zazwyczaj pojawiaja sie podstawowe bledy wynikajace... No wlasnie, z czego?

Oto podstawowe bledy:
1) SLABA JAKOSC NAGRYWANEGO KLIPU WIDEO.

Powiedzcie mi, jak mozecie wrzucac film do internetu, ktorego jakosc jest po prostu slaba (480p)? Nagrywajcie w CO NAJMNIEJ 1080p, a potem konwertujcie do 720p, choc najlepiej jest po prostu zostawic to w jak najlepszej jakosci. Jezeli Wasz dysk/internet Wam na to nie pozwala - tworzenie filmow nie jest dla Was. Slabe filmy nie przynosza ogladalnosci :). No i oczywiscie trzeba najpierw zainwestowac w porzadny program ;).

2) SLABY MONTAZ

Filmy w internecie to nie tylko nagrywka i wrzucenie. NAJWIECEJ czasu powinniscie poswiecic na ZMONTOWANIE Waszego 'dziela'. To jest najwazniejsze. Dobrze dobrana muzyka, odpowiednio dobrane ujecia, ruch obrazu, cienie, efekty specjalne... Do tego potrzeba doswiadczenia, wiedzy, a przede wszystkim OPROGRAMOWANIA. Tutaj Was zaskocze: Windows Movie Maker nie jest dobrym oprogramowaniem do montowania :). Jesli chcecie montowac dobre filmy, ktore na jutubie beda sie dobrze wyswietlaly, wszystko musi byc nagrywane i montowane w odpowiedni sposob oraz przy uzyciu dobrych programow.

3) BRAK POMYSŁU

Filmy robione na sile to SLABE FILMY. Tak samo reklamy. Trzeba postarac sie o cos wiecej niz pokazanie spawna, czy ./warp tutorial. Blagam, stac Was na wiecej.

4) BRAK PERFEKCJONIZMU

Jesli Wasze filmy nie spelniaja Waszych wstepnych oczekiwan, trzeba cos z tym zrobic. Wrzucanie ich do sieci to zle wyjscie. Jesli nie umiecie spelnic swoich wizji, trzeba nad tym popracowac, a nie wrzucac do internetu kolejny slaby film. Patrzcie krytycznie na Wasze produkcje.

5) ZLY DOBOR KOLOROW, CZCIONEK I PODOBNYCH

Tak, to ma ogromne znaczenie. Jesli Wasz film nie zawiera glosu, BARDZO WAZNY jest dobry dobor czcionki, kolorow itd. Film ma byc czytelny, latwy w odbiorze. Trzeba sie o to postarac :).

Dobrze, to chyba to, co chcialem przekazac. Po zobaczeniu filmow, ktore reklamujecie tutaj, na naszym forum, niestety bylem zmuszony napisac taki post. Zwlaszcza, jak ktos nawet nie stara sie pracowac nad jakoscia swoich produkcji. Mam nadzieje, ze da to Wam do myslenia. Albo robicie dobrze, albo nie liczcie na jakiekolwiek pozytywne oceny Waszych filmow czy ogladalnosc :).

Nie uwazam, ze jestem jakims 'jutubowym guru', ale troche w tym siedze, dlatego zalezy mi na tym, zebyscie chociaz probowali sie rozwijac. Filmy to piekna rzecz i moje hobby i mam w tym troche doswiadczenia. Po prostu myslcie i patrzcie krytycznie na swoje prace. Pozdrawiam ^-^

alusia106106 

Wysłany: 6 Maj 2016   

Ja jestem taka , że dostrzege najmniejszy błąd w filmie , nie chodzi mi o filmy innych , chodzi też o moje filmy.Jak montowałam wydawało mi się , że jest wszystko ok , wrzucam na yt'a i okazuje się , że popełniłam ten jeden mały , ale istotny błąd. Ja osobiście odrabiam filmiki w Camtasia studio 8 , tak mi ten program przypadł do gustu , że chyba nigdy się z nim nie rozstane.Próbowałam korzystać z Sony Vegas lecz to nie wypaliło ;x Obrabianie zajmuje mi zwykle przynajmniej ze 3 godziny. Nie to , że się chwale , ale tyle (moim zdaniem) powinno się obrabiać filmy , oczywiście potrafię też obrabiać trochę dłużej , ale to już mniejsza.

Ps fajny poradnik c;

Odpowiedz do tematu