Witaj na www.PokeCraft.pl/forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy poradnik dla początkujących
Autor Wiadomość
Kosmatek 
Moderator

Wysłany: 11 Październik 2015   Nowy poradnik dla początkujących

Po raz kolejny poruszam ten temat, gdyż jest tam nieaktywna od roku lista respu pokemonów, i jestem za albo odświeżeniem jej, lub za usunięciem... Jako, że tyle czasu mnie nie było, nie napisze nowej... po prostu nic nie pamiętam i jestem za odświeżeniem/usunięciem, bo mi to przynosi wstyd taki staroć ;-; Prosiłbym o rozpatrzenie,

Kosmatek

zielunkaxd

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 12 Październik 2015   

Podaj wgl link gdzie takie coś jest :x jak jest Stara to racja odświeżyć usunąć nie bo nie bd mogła od dziś korzystać( jak znajdę xD)

"Ten dzieciak ginie we mgle, jeszcze zapije pamięć o nim nie raz,
jeszcze zabije pamięć o nim jak psa.
Ten dzieciak zginie we mnie, jeszcze na chwilę pamięć o nim niech trwa,
bo wiem, że minie to życie, przysypie je piach."

"Łańcuch między Twymi nadgarstkami na jej szyi, przepadło wszystko."

Kratos01 
Byly KidMod

Tutaj na samym dole strony:

http://pokecraft.pl/jak-grac/

Torek
World is Mine

-Pierwsze wejście-

Zacznijmy od tego, że będąc nowym graczem masz przed sobą wybór pierwszego pokemona. Musisz podjąć świadomą decyzję, bo nie można dostać drugi raz startowego pokemona. Gdy już wybierzesz pokemona pojawi się on na pasku po lewej stronie ekranu. Za każdym razem możesz zmniejszyć rozmiar paska klawiszem ,,o". Wychodząc ze spawnu na pierwszy rzut oka widzimy market, w którym możemy kupić niezbędne rzeczy do budowy, redstone, jedzenie, pokeballe itd. Wszystkie te rzeczy kupujemy za bloki złota, sztabki oraz samorodki.

-Walka z pokemonem-

Aby walczyć z pokemonem najpierw musimy namierzyć kursor na tego pokemona, a następnie kliknąć klawisz „r” by wyrzucić pokemona. Pokaże się nam wtedy menu walki z pokemonem. Aby zaatakować naszego wroga używamy przycisku Walcz i wybieramy atak. Jeżeli chcemy zmienić pokemona klikamy w zakładkę Pokemon. Jeżeli chcemy złapać jakiegoś pokemona obniżamy mu zdrowie do stanu krytycznego (czerwony pasek) i próbujemy złapać w pokeballa (Bag -> Pokeball).

-Dzialki-

Będąc nowym graczem musimy sobie załatwić działkę. Robimy to komendą /dzialka plt , wpisując tą komendę system automatycznie przyznaje graczu działkę. Możemy ustawić na niej home czyli teleport do domu. Jednakże ten teleport nie działa wtedy, kiedy jesteśmy np. na mapie survival. Mamy dwa wyjścia. Jednym z nich jest teleportowanie się na spawn i teleportowanie się na mapę freebuild. Drugim sposobem jest użycie komendy /dzialki która sprawdza ID Twojej działki, a następnie /dzialka plt***, która teleportuje Cię na działkę. (*** to numer działki, który uzyskujemy wyżej wymienioną komendą /dzialki ) Obok spawnu znajdują się działki dla graczy VIP. Są one większe niż przeciętne działki, gdyż mogą ją mieć tylko gracze z kontem VIP na serwerze, a otrzymujemy ją po wpisaniu /dzialka VIP (rzecz jasna, komenda tylko dla Graczy, którzy posiadają VIP'a na serwerze)

-Konto VIP i jego udogodnienia-

Konto VIP na naszym serwerze dodaje nam bardzo dużo udogodnień. Między innymi dodaje nam możliwość handlu za bedrock oraz niższe ceny w sklepie. Ponadto gracz z aktywnym kontem VIP jest upoważniony do darmowej działki 50×50 niedaleko spawnu. Kolejną zaletą konta VIP jest możliwość zmiany skina, na jakiego tylko będziemy chcieli i podobnie jak działka, skin nigdy nam nie zniknie ani nie zmieni się na zwykłego skina. Warto też wspomnieć o expowiskach, na których możemy znaleźć bardzo mocne i rzadkie pokemony. Także mając tą rangę mamy dostęp do 2 zestawów (ang. Kit). Do zestawu vip oraz do zestawu jedzenie. Rangę VIP można zakupić w naszym sklepie na stronie http://www.pokecraft.pl/sms-shop/ poprzez SMS, Paypal oraz przelew bankowy.

-Expowiska-

Na serwerze istnieją różne expowiska naszych pokemonów. Wszystkie expowiska zostały wymienione poniżej:

- Las Viridian
- Jungla (dla VIP)
- Tajga
- Pustynia
- Jaskinia (Mt.Moon)
- Wulkan (dla VIP)
- Elektrownia (dla VIP)
- Łąka
- Góry (dla VIP)
- Lodowiec (dla VIP)
- Zamek (dla VIP)
- Bagno
- Ocean
- Wieża (dla VIP)
- PokePark
- Świątynia

Jak widać jest mnóstwo expowisk, więc z expieniem naszych pokemonów nie ma żadnego problemu. Jeżeli jednak byłby to zawsze możemy podarować naszemu pokemonowi cukierka (ang. rare candy) który nie dość że podnosi poziom i leczy naszego pokemona, to jeszcze podnosi mu poziom szczęścia, który jest niezbędny u niektórych pokemonów do mocnych ataków. Oto lista pokemonów i ich występowania na różnych expowiskach

Łąka: Rattata, Raticate, Caterpie, Oddish, Pidgey, Nidoran, Nidorina, Nidorino, Miltank

Safari (Bagno): Girafarig, Venomoth, Venonat, Weezeng, Ekans, Arbok, Muk, Venomoth, Zubat, Golbat, Emolga, Larvesta,

Las: Pidgey, Mankey, Primeape, Caterpie, Weedle, Kakuna, Metapod, Butterfree, Beedril, Bulbasaur, Ivysaur, Chikorita, Turtwig, Miltank, Sewaddle, Swadloon, Leavanny, Grotle,

Rzeka: Lapras, Gyarados, Magikarp, Goldeen, Psyduck, Golduck, Totodile, Piplup, Squirtle, Croconaw, Prinplup, Wartortle, Tentacool, Tentacruel,

Pustynia: Numel, Camerupt, Abra, Trapinch, Vibrava, Flygon, Sandslash, Sandshrew, Dwebble, Cubone, Magby

Ocean: (to co na rzece), Chinchou, Kadabra, Cubone, Shellder, Dratini, Staryu, Starmie, Wailmer,

Tajga: (dostępne jedynie po ukończeniu questa): Jynx, Piloswine, Seel, Dewgong, Piplup, Swinub, Spheal,

Mt. Moon: Geoude i Graveler rzadko, Magikarp (w jaskini w jeziorku), Zubat, Gligar, Klang, Skarmory, Lairon,

PokePark: Munchlax + pokemony z łąki,

Biomy VIP:

Dżungla: Oddish, Gloom, Vileplum, Exeggcute, Exeggutor, Venomoth, Magikarp,

Góry: Eevee, Treecko, Hitmonlee, Hitmonchan, Fearow, Vulpix, Spearow, Miltank, Tauros, Rhyhorn, Rhydon, Chikorita, Grotle, Machop, Lapras, Tentacool, Tentacruel, Piplup, Mudkip, Psyduck, Slowpoke, Slowbro, Staryu, Starmie, Shellder (To miejsce jest najlepsze do łapania starterów!)

Wulkan: Charmander, Charmeleon, Ponyta, Rapidash, Tepig, Vulpix, Ninetales, Growlithe, Arcanine, Cyndaquil, Magby, Torchic, Chimchar, Monferno, Houndour,

Elektrownia: Pikachu, Pichu, Raichu, Electrode, Voltorb, Mareep, Pachirisu, Flaaffy, Elekid, Electabuzz, Plusle, Minun, Shinx, Luxio, Magnemite, Magneton, Emolga, Joltik, Pidgey,

Zamek: Gastly, Haunter, Drifloon, Drifblim, Litwick, Lampent, Sableye, Golett, Murkrow, Sneasel, Sandile, Zorua, Zoroark, Drowzee, Hypno, Wobbuffet, Magikarp,

Wieża: Fearow, Pidgeott, Pawniard, Golett, Serperior, Geodude, Aron, Lairon, Beldum, Gligar,

Lodowiec: Piplup, Prinplup, Delibird, Spheal, Sealeo, Walrein, Swinub, Piloswine, Seel, Dewgong, Cryogonal,

Świątynia: Przeważnie bossy (dobre miejsce na podexpienie swojego pokemona)

Prehistoryczne:

Wszystkie prehistoryczne (skamieliny) pokemony możesz znaleźć na survivalu od poizomu 25 do 50 - najczęściej obok żwiru. Aby otrzymać z owego kamienia pokemona musisz go najpierw oczyścić na /warp fossil (dla Graczy przycisk na 1 piętrze spawnu)

Dostępne prehistoryczne pokemony do wykopania:

Omanyte,
Anorith,
Carracosta,
Cranidos,
Aerodactyl

Legendy:

Legendy nie mają respu, lecz możesz je zdobyć jako nagrodę za wszelakie eventy w grze, bądź konkursy na forum.

Dostępne legendy:

Zapdos,
Moltres,
Articuno,
Mew,
Mewtwo,
Rayquaza,
Suicune,
Entei,
Raikou,
Celebi,
Lugia

Drop z Pokemonów:

Nasiona (Seeds): Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Oddish, Gloom, Vileplume, Bellsprout, Weepinbell, Victreebel, Exeggutor, Tropius, Turtwig, Grotle, Torterra,

Jajka (Egg): Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Spearow, Fearow, Doduo, Dodrio, Exeggcute, Chansey, Articuno, Zapdos, Moltres, Blissey, Archen, Archeops,

Nici (String): Caterpie, Metapod, Weedle, Kakuna, Sewaddle, Swadloon, Joltik, Galvantula, Larvesta, Volcarona,

Pióro (Feather): Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Spearow, Fearow, Doduo, Dodrio,

Redstone: Pikachu, Raichu, Magnemite, Magneton, Electabuzz, Jolteon, Porygon, Zapdos, Pichu, Mareep, Flaaffy, Ampharos, Porygon2, Elekid, Plusle, Minun, Beldum, Metang, Metagross, Shinx, Luxio, Luxray, Magnezone, Electivire, Porygon-Z, Emolga, Joltik, Galvantula, Klink, Klang, Klinklang,

Piasek (Sand): Diglett, Dugtrio, Sandile, Krokorok,

Glina (Clay): Diglett, Dugtrio,

Ender perły (Ender Pearl): Abra, Kadabra, Alakazam, Mewtwo, Mew, Espeon

Śnieżki (Snowball): Shellder, Cloyster, Lapras, Articuno, Swinub, Piloswine, Mamoswine,

Lód (Ice): Lapras, Articuno, Piloswine, Mamoswine,

Diamenty (Diamond): Dratini, Dragonair, Dragonite, Sableye, Boldore, Gigalith,

Wełna (Wool): Mareep, Flaaffy,

Jabłka (Apple): Snorlax, Tropius, Torterra, Munchlax,

Kości (Bone): Cubone, Marowak, Piloswine,

Kamień (Stone): Geodude, Graveler, Golem, Onix, Rhyhorn, Rhydon, Aron, Lairon, Aggron, Lunatone, Solrock, Cranidos, Rhyperior, Roggenrola, Boldore, Gigalith, Dwebble, Crustle,

Żwir (Gravel): Geodude, Graveler, Golem, Onix, Rhyhorn, Rhydon, Aron, Lairon, Aggron, Lunatone, Solrock, Cranidos, Rhyperior, Roggenrola, Boldore, Gigalith, Dwebble,

Cobblestone: Geodude, Graveler, Golem, Onix, Rhyhorn, Rhydon, Aron, Lairon, Aggron, Lunatone, Solrock, Cranidos, Rhyperior, Roggenrola, Boldore, Gigalith, Dwebble, Crustle,

Zgniłe mięso (Rotten Flesh): Zubat, Golbat, Crobat,

Glowstone Dust (Proszek Glowstone): Pikachu, Raichu, Magnemite, Magneton, Electabuzz, Jolteon, Zapdos, Pichu, Mareep, Ampharos, Elekid, Plusle, Minun, Shinx, Luxio, Luxray, Magnezone, Electivire, Emolga, Joltik, Galvantula,

Surowy kurczak (Raw Chicken): Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Spearow, Fearow, Doduo, Dodrio,

Liany (Vines): Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Bellsprout, Weepinbell, Victreebel, Tangela, Snivy, Servine, Serperior,

Surowa Wołowina (Raw Beef): Miltank, Tauros,

Surowa Ryba (Raw Fish): Marill, Azumarill, Magikarp, Piplup, Prinplup, Seel, Empoleon, Mantine, Remoraid, Lanturn, Spheal, Slowking, Delibird, Suicune, Wailmer, Wailord,

#Jakby były jakieś błędy napiszcie pod postem, a poprawie :roll:
Ostatnio zmieniony przez Torek 13 Październik 2015, w całości zmieniany 7 razy  

Kosmatek 
Moderator

Emm, musi być uwiecznione, że ja to pisałem? :C

Torek
World is Mine

Mogę usunąć jeżeli chcesz. Nie ma potrzeby pisać poradnika od nowa, ten jest aktualny (jeżeli chodzi o informacje ogólne takie jak pierwsze wejście, działki oraz łapanie pokemona). Jedyne co zmieniłem to resp poszczególnych pokemonów oraz zmodyfikowałem podpunkt o legendach i skamielinach.

Kosmatek 
Moderator

Może zostać, mi to tam obojętne... resp dokładny zrobiłeś, widać to ;p

P.S. tak gram sobie w Twoim pokeparku i żadnego munchlaxa ;p

Kratos01 
Byly KidMod

Munchlaxy są koło małego wodospadu.

Co do poradnika, wydaje mi się, że jeszcze wailmer powinien być wpisany do oceanu i magby do pustyni. Poza tym na Mt.Moon pojawia sięco jakiś czas pok z map vip(gligar, skarmory, klang).Jak się mylę, to wybaczcie, dość dawno nie grałem.

piotr13231

Nie mylisz się Kratos.
Na oceanie nie raz widziałem startery, camerup, numel, vibrava, flygon nie widziałem, kadabry dzikiej chyba nigdy na żadnym expowisku-tylko abry. Ciekawe Pokemony są też poza standardowymi expowiskami. Na mtmoon co jakiś czas respi się jakiś pokemon z strefy vip (ja widziałem :Lairon, skarmory, taka żółta gwiazda nie pamiętam nazwy). W okolicach miast też są rzadko spotykane pokemony, które wymienione zostały tylko na expowiskach vipowskich. Do wieży jeszcze dodam Gligara
Gratuluję chęci uaktualnienia.

Torek
World is Mine

Poprawione, dzięki za info.

Kratos01 
Byly KidMod

Wysłany: 13 Październik 2015   

O... I jeszcze larvesta na safari i pidgeot na elektrowni.

zielunkaxd

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Jej ^^ Torek przyslij mi to na gg xD i dopisz z czego jaki slot jest ^^ jeej 😅😂😂😂😂 Kochany Toreł 😇😇😇😇😘😘😘😘😘😘 i zmień avek bo jak tak się w niego/nią patrzy dłużej to "uzależnienia " ostatnio 3 min siedziałam wpatrzona w nią/niego... w ten avek xd bym dłużej patrzyła ale tel mi spadł i się otrzasnelam xD

Ostatnio zmieniony przez zielunkaxd 14 Październik 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Torek
World is Mine

Drop z Pokemonów - dodany (nie wymieniłem wszystkich lootów, tylko te najpotrzebniejsze)

@Avek

Rikka życiem, Rikka miłością, Rikka światem 8-)

zielunkaxd

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 14 Październik 2015   

Toruś ;_; a napiszesz dropy z pokow potrzebne do alchemii typu oczy pająka itd ?? :( i zróbisz ctrl+ c i na gg ctr+v bo nie mogę zaznaczyć tu i skopiować bo mam głupi telefon 😤😭

hub321477 

Wysłany: 14 Listopad 2015   

Torek wrzuć to do osobnego tematu :) Wtedy więcej osób to zobaczy a jest to przydatna rzecz. Możesz to wrzucić np. do zakładki "Dla początkujących" :)

Odpowiedz do tematu